BÖLGENİN İLK ÇATI ÜZERİ GESİ ÜRETİME BAŞLADI
Temiz-çevreci enerji olarak son yıllarda ön plana çıkan güneş enerji santralleri çok elektrik tüketen tesislerin yeni gözdesi oldu. Akşehir'in Değirmenköy Mahallesi'nde ikamet eden İşadamı Must
Değirmenköy Mahallesi'nde 23 yıllık muhtarlık yaptığı dönemde de ortaya koyduğu başarılı icraatları ile Konya bölgesinde defalarca başarılı muhtar seçilen İşadamı Mustafa Memiş kamu hizmetinin ardından kurduğu Sultan Buz şirketinde de ilklere öncülük etmeye devam ediyor.
AZMİ MUSTAFA MEMİŞ'İ BAŞARIYA TAŞIDI
Akşehir Postası olarak başarılı işadamı ile okuyucularımız için konuştuk. İşletmelerin rekabet gücünü artıracak inovatif yatırım hakkında muhabirimize bilgi veren Mustafa Memiş tesisin çatısına yapılan santralle ilgili bize şu bilgileri verdi:
"Ben Akşehir Değirmen Köyü'nden Mustafa Memiş. Sultandağı Akbaba Köyü Sultan buz Donmuş Gıda Limitet Şirketi şirketin Müdürü olarak çatısında bulunduğumuz binayı 2013 yılında 300 bin lira hibe geriye kalanı kendi öz kaynaklarımız olmak üzere inşa ettik ve bugüne getirdik. İki sene sonra 2015 yılında müracaat elektrik şirketine müracaat ederek tekrar GES'le ilgili elektrik üretimi çalışma başlattık. Projemiz kabul edildi tekrar yüzde 50 hibe alarak güneş santralinin bütün yasal izinlerimizi tamamladık ve şimdide elektrik üretimine başladık. Bundan sonra kendi elektrik ihtiyacımızı kendimiz karşılayacağız. Sultandağı - Akşehir hattında ilk defa bir özel şirket olarak kendi elektrik ihtiyacını kendi karşılayan bir firma durumuna geldik ve bundan sonra yöremizdeki bütün yetişen meyveler, sebzeler değerlenmesi için elimizden gelen bütün imkanları kullanarak çaba göstereceğiz. Amacımız yörenin meyve sebzesini işleyerek yurtdışına yurtiçine ihracat etmektir. Bu yatırım rekabet şansımızda doğmuş oluyor. Enerjiye para ödemediğimiz piyasada tutunma imkanımız olacak. Bu yatırımla şirketimizi saha ileri seviyelere taşımayı düşünüyoruz ve bundan sonrada inşallah donmuş gıda sektöründe bütün eksik makineleri tamamladığımızda yöreye iyi bir tesis kazandırmış olmak için yatırımlarımız sürecek. Gelecek yıllarda donmuş gıda fabrikası olarak faaliyet göstereceğimize inanıyorum. Bu yatırım 3 buçuk veya 4 sene sonra kendini amorti edecek. Kullandığımızı kullanacağız kullanmadığımızı devlete satacağız. Satış iznini de aldık. Bu şekilde inşallah şirketi daha iyi günlere de taşıyacağımıza inanıyorum"
YATIRIMLARA DEVLET KATKISI CANSUYU OLUYOR
Şirketin kuruluş ve gelişme süreci ile ilgili olarak gazetemize bilgi veren şirket ortaklarından Mali Müşavir Ahmet Yıldız ise yatırım yapmak isteyen girişimlere yardımcı olmak istediğini vurguladı.
Soğuk hava deposunu önce GES yatırımnı daha sonra yaptıklarını belirten Yıldız, "Önce kırsal kalkınma yatırım planlarına başvuralım belki oradan biz de hibe alabiliriz diye kendimiz başladık projeyi yazdık. Allah' a şükür proje çıktı. Projeyi onayladık ve soğuk hava deposunu önce bitirdik. Daha sonra buna elektriğini de biz karşılayalım dedik. Çünkü elektrik sarfiyatımız çoktu. Yıllık elektrik sarfiyatımız yerine göre donmuş aldığımız zaman 400 bin liraya kadar yükseliyor. Biz de bunu karşılayalım dedik. 3 bin 500 metrekare üzerine 400 kw elektrik enerjisi kuralım kendi enerjimizi kendimiz karşılayalım dedik. Bununla ilgili yine kırsal kalkınma yatırım planlarına baktığımız zaman GES'in hibe verdiğini gördük. Bin liraya kadar olan hibelerde 500 bin lira hibe veriyordu. Biz de bu hibeden yararlanalım diye projemizi yazdık, hazırladık verdik ilgili kuruma
... dık verdik ilgili kuruma tarım il müdürlüğü tarafından uygun görüldü. Tedarikçi bir firma ile ihaleye girdik. Tedarikçi firmanın bir tanesi kazandı. Konya'da bu firmaya biz bu işlemlerimizi yaptırdık. 500 bin lira hibe alarak 1 milyon 500 bin lira civarında projemizi tamamladık.
Şu anda üretime geçtik. Kendi elektriğimizi kendimiz karşılıyoruz Hatta Akşehir ve Sultandağı arasında kendi elektriğini kendi karşılayan model bir tesis inşa ettik. Hem soğuk hava tesisi olarak baktığımız zaman yöremiz ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hem de elektriğimizi kendi karşılamak amacıyla hem de ülkemize katma değer üretmek amacıyla iyi bir tesis ettiğimizi ve model bir tesis ürettiğimize inanıyorum. Bunun gibi tesislerin yapılmasında yarar vardır. Yatırımcı arkadaşlara da söylüyorum soğuk hava deposu olması şart değil diğer tesislerde yapılabilir. GES'ten de yararlanabilirler. GES' in her işine gelecek bu türden biz dünya da çok geç kaldık bunun içinde yatırımlar başladı. Devlet genellikle bu işler de veriyor. Hem GES hem RES olsun bizim bölgemize uygun ve yapılabilir de. Bunların yapılabilmesini yatırımcılardan bekliyoruz. Bize bu konularda isteyen yatırımcıları da yardımcı olmayı canı gönülden iletiyoruz" şeklinde konuştu
GES KURULMUNU KONYALI ENDÜSTİRİYEL ELEKTRİK YAPTI
Endüstri Elektrik şirketinde Şantiye Şefi olarak görev yapan Elektrik Mühendisi Muzaffer Çamlı ise projenin teknik ayrıntılarını okuyucularımız ile paylaştı. Çamlı tesis ile ilgili şu bilgileri verdi: "Buradaki kurduğumuz sistem 400 kilovatlık bir sistem. Toplamda bu sistem içinde 1522 adet 265 vatlık monokristal güneş panelimiz mevcuttur. Aşağıdaki sistemde de 16 adet 25 kilovatlık invertörlerimiz mevcuttur. Buranın anlık üretim gücü 400 kilovat olup verimli çalışan bir sistemdir. Buradaki sistem Afyonkarahisar bölgesinde Sultandağı ilçesindeki Akbaba köyünde kurulu Sultan Buz şirketinin elektrik ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaktır.
Biz Endüstriyel Elektrik şirket olarak 30 yıllık bir faaliyetimiz var. Bu faaliyette 30 yıl değirmen sektöründe ağırlıklı çalışmaktayız. Son iki yıldır güneş sistemlerini de milli olarak üretiyoruz. Paneller kendi panellerimiz Endüstriyel adı altında üretilen paneller yerli malımızdır
TEMİZ ENERJİ İLE ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Soğuk hava deposunun elektrik tüketimi baya bir fazla. Burada yaklaşık aylık elektrik maliyeti 45-50 bin liraya falan mal oluyor. Üstüne kurduğumuz bu sistemde bunu başa baş karşılayacak şekilde kurulan bir sistem. Yani burada ki yatırımcımız Mustafa bey başa baş olarak artık elektrik parası ödemekten kurtulacak. İleri ki vade de tesisi az elektrik tükettiğinde üretim devlete satılabilecek. Bu sistem şuanda yetkili kurumlarca kabul edildi biz de test sürüşlerine başladık”
GES'LER YAYGINLAŞMALI
Aslında bunun yani Güneş Enerji Sistemleri'nin (GES) yaygınlaşması lazım. Sonuçta yurt dışından aldığımız doğalgazla bu yaptığımız sistem arasında çok fazla fark var. Kendi içimiz de bunu eğer başarabilirsek kimseye muhtaç kalmadan enerji de dışa bağımlı olmadan enerji sektöründe Türkiye’nin ileri gideceğini düşünüyorum. Burada şöyle bir durum var; Sultan Buz GES sisteminin yatırımcısı Mustafa Bey yaşı 65 olmasına rağmen bu girişimciliği kendi üstlenmiş. Biliyorsunuz bu bürokrasi işleri de uzun sürüyor hani güneş paneli kurmamız bizim buraya bir ay falan bir süre aldı. Komple sistemi kurmamız. Fakat bunu işte devri alabilmemiz baya bir uzun sürüyor. Ama Mustafa amca yine de yılmadı direndi ve sonunda da şimdi elektriğini karşılıyor. Keşke herkes Mustafa amca gibi girişimci olabilse"